Zaterdag 2-9-2017:

RKSVN JO19-1 - Haelen JO19 6-1 (3-0) ... bekerwedstrijd

De nieuwe A-lichting van Haelen (tegenwoordig JO19 genoemd) heeft zaterdag in Neer zijn eerste officiële wedstrijd, een bekerwedstrijd tegen 2e klasser RKSVN JO19-1, dik met 6-1 verloren. Derdeklasser Haelen JO19, een mix van eerstejaars A- en B-spelers had vorige week nog een keer vriendschappelijk geoefend tegen HEBES JO19-1 (eveneens een tweedeklasser), en met 1-3 verloren (doelpunt Haelen JO19: JO17-invaller Rick Leenhouts). Het werd toen al duidelijk dat de bekercompetitie met 3 wedstrijden tegen allemaal tweedeklassers (ook nog tegen Horn JO19-1 en Roggel JO19-1) voor Haelen JO19 in deze opstartfase een maat te groot zou zijn. Nuttig als betere, maar zware, oefenwedstrijden, minder voor prestatiedoelen en niet voor het resultaat. Haelen JO19 zal in die wedstrijden nog naar de beste formatie en een optimale bezetting van de verschillende posities (en taken) moeten zoeken. En dan, in de KNVB-competitie in de 3e klasse 401, meer naar de eigen prestatiemogelijkheden gaan spelen.

Een 6-1 bekernederlaag lijkt als uitslag groot, maar in fasen werd er door Haelen aardig gevoetbald en er had, zeker in de 1e helft, meer door Haelen meer gescoord kunnen/ moeten worden! Belangrijk voor de komende wedstrijden, wordt dat er verdedigend compacter gespeeld gaat worden. D.w.z. de speelruimte – m.n. voor de eigen 16-meter - van de tegenpartij kleiner maken; door inzakken en dichter op elkaar spelen van verdediging en middenveldlinie (want daardoor beter druk kunnen zetten op de bal en dus minder gevaarlijke steekpasses of afstandschoten richting ons doel) en tijdig knijpen naar de balkant (waardoor er beter rugdekking op elkaar gegeven kan worden. En er werden nu tegen Neer teveel 1 tegen 1 duels verloren, m.n. op de vleugels).

Het scoreverloop:
1-0 (5e min., RKSVN-linksbuiten, na communicatiefout in Haelense verdediging)
2-0 (17e min., RKSVN-linskbuiten wint 2 duels in de 16-meter en scoort)
3-0 (34e min., RKSVN-linksbuiten komt voor zijn man bij de 1e paal na steekpass op/ voorzet van de rechtsbuiten)
Rust.
3-1 (47e min., Miel Berben tikt binnen in 5 m., pass Wesley Saelmans, na slecht verdedigen Neer in 16 meter)
4-1 (50e min., penaltyfout op indribbelende RKSVN-linkshalf. Communcatiefout?)
5-1 (55e min., schot vanaf kop van 16 meter, na terugleggen van RKSVN-linksbuiten)
6-1 (83e min., onnodig balverlies Haelen op eigen helft en daarna verdedigend overal te laat bij de RKSVN-aanvallers)

Haelen kreeg aanvallend, vooral in de 1e helft, goede scoringskansen; m.n. na balverlies van RKSVN in de (eerste) opbouw, door goed druk (vooruit) zetten van de Haelense middenvelders. Zo werd Bram V., geheel vrij, randje 16-meter van Neer, neergelegd (maar geen fluitsignaal), spits Joey had geen goede balcontrole (bij ’n poging tot lob over de ver uitgekomen Neerse keeper?) na een snelle dieptepass, en kreeg even daarna de bal niet in het (verlaten) doel na slecht uitverdedigen van de Neerse keeper en verdedigers. En net voor de rust kopte hij de bal uit een indraaiende cornervoorzet van Bram D. tegen de paal. In de 2e helft waren er, na de snelle 3-1 aansluittreffer van Miel, nog maar weinig Haelense scoringskansen: enkele (verre) afstandschoten c.q. te lang wachten met schieten in goede positie net voor de Neerse 16-meter. Alleen Joey (nu als schaduwspits) kreeg door ‘n goede loopactie, een vrije schietkans in de linkerhoek van de 16-meter; maar schoot, met rechts, in de handen van de keeper.
Vandaar uiteindelijk de ruime nederlaag, en het besef dat er nog veel werk verricht moet worden: vooral verdedigend, en van daaruit naar een efficiëntere opbouw en een effectievere aanval.

Voor Haelen JO19 speelden vandaag : Noud Steenbekkers (2e helft, Mika v. Maris) in de goal. Roel Vrenken, Tygo Nijssen, Ferri Waeijen (2e helft, Bas Thommassen) en Mika van Maris in de verdediging. Op het verdedigende middenveld: Bram Verstappen en Jelle Brouns en ‘t aanvallende middenveld: Bas Leunissen (Miel Berben), Bram Driessen (2e helft, Wesley Saelmans) en in de spits Joey Verhoeven

Volgende week zaterdag, 9 september geen wedstrijd, maar in het kader van het jubileum-weekend van de RKVV Haelen op sportpark Houtrust, ’s morgens een voetbalclinic voor Haelen JO19 en JO17, MO17 van 9:00 tot 10:45.

Man of the Match: Roy Bastian