Wie is er coach?

Welke rol spelen de ouders langs de lijn?

Vanaf het moment dat uw kind naar school gaat, vertrouwt u het kind toe aan de zorgen van het personeel van de gekozen school. Datzelfde geldt ook bij sport. Door het aanmelden bij de voetbalclub vertrouwt u uw pupil toe aan de zorgen van de jeugdleiders van onze vereniging.
Elke vereniging heeft een aantal regels en afspraken waar iedereen zich aan dient te houden. Individueel belang is altijd ondergeschikt aan team- en/of verenigingsbelang.
Er kunnen zich natuurlijk situaties voor doen waar u zich niet zo happy bij voelt, maar als dat volgens de geldende regels en afspraken geschiedt, dan mag dat geen probleem zijn. Bovendien zit er een vormende waarde in als men leert zich aan te passen aan situaties zoals die zich voor kunnen gaan doen. Voetbal is een teamsport en in een teamsport staat het woord “ik” nu eenmaal minder centraal. Het is van groot belang dat u de regels en afspraken binnen de club kent. (zie hiervoor ook de items “normen en waarden” en “respect”)

Belangstelling tonen voor de manier waarop uw kind de sport beleeft en beoefent, dat is prima maar…… men moet daarbij niet op de stoel van de jeugdleider gaan zitten. Daar bedoelen we mee, dat de coaching van het team overgelaten moet worden aan de jeugdleider. Het werkt niet als de ouder dingen van het kind wilt zien, die niet stroken met de afspraken die de jeugdleider met zijn team gemaakt heeft. De spelers weten dan niet meer waar ze aan toe zijn en wat ze doen moeten.

Conclusie :

• Toon belangstelling voor het sporten van uw kind.
  • Laat het coachen over aan de jeugdleider.
  • Bespreek zaken die u storen in alle rust met de juiste personen.

5 tips voor ouders langs de lijn.

1. In plaats van “hebben jullie gewonnen?” kunt u ook vragen “Hoe ging het?” en “Was het leuk?” Zo haal je de nadruk van presteren af en leer je dat plezier voorop staat.
  2. Moedig aan maar coach niet mee. Aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. De trainer maakt de afspraken met het team en die kunnen totaal anders zijn als wat u roept.
  3. Moedig alle kinderen aan. Niet alle ouders zijn erbij of kunnen erbij zijn. Alle kinderen aanmoedigen is wel zo leuk.
  4. Geef zelf een voorbeeld. Houd uw mond tegen de scheidsrechter. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Het hoort bij de sport, respecteer dat. Dan leren de kinderen ook respect hebben voor de wedstrijdleiding.
  5. Laat het kind zijn sport zelf beleven. Probeer niet uw eigen ambities op het kind te projecteren. Het kind moet zelf bepalen hoe hoog het wil sporten. Pas dan beleeft het echt plezier aan zijn sport.