Fairplay F-jeugd

Binnen onze vereniging spelen we vanaf de Minipupillen t/m de F2 volgens het Fair Play principe

Wat betekent dit?

· de spelers bepalen zelf het spel !!!

· beperkte spelregels (aftrap, doeltrap, vrije trap, ingooi, hands en vrije trappen bij uitzondering) zodat de jonkies volop vrij en ongestoord kunnen spelen.

· het gaat om spelvreugde, besluitvaardigheid, creativiteit, lef en zelfvertrouwen van de spelers.

· zelf beslissingen nemen zonder scheidsrechter versterkt de sportieve en sociale ontwikkeling.

· gematigd coachen.

· geen mega uitslagen, desnoods spelers wisselen met de tegenstander onder de wedstrijd.

De hoofdgedachte is de omgevingsfactoren aanpassen aan de jonge speler.

Het kind is namelijk nog op zichzelf gericht, kan nog niet goed samenwerken, is snel afgeleid, enthousiast en heeft veel bewegingsdrang.

De F speler snapt vaak niet de bedoeling van het spel. Het kind zijn de regels niet altijd duidelijk. Hij/zij heeft geen idee van competitie.

De bal doet de F pupil bewegen. Je ziet op het veld al snel een hollende horde rond de bal zonder samenspel en besef van richting. Dit is iets natuurlijks en zeker niet verkeerd en vraagt dus om veel begrip en geduld van de volwassene (trainers en supporters).

En dat valt ons wel eens tegen, want hoe vaak overschreeuwen we ze niet met goedbedoelde, ingewikkelde aanwijzingen en veel te moeilijke opdrachten.

Daarom verzoeken we u als supporter langs de lijn om het volgende:

· Neem afstand van het speelveld en geniet van het spel achter de afrastering of daarvoor aangebrachte (denkbeeldige) lijn.

· Wees enthousiast, geef complimenten, aanmoedigingen en troost aan uw zoon of dochter (en ook de medespelers), echter gebruik geen tactische kreten, want ze hebben het al moeilijk genoeg met de bal, met zichzelf en met de egenstander.

· Laat het coachen over aan de trainer.

· Blijf altijd positief, juist bij verlies. Winnen, maar ook verliezen hoort nu eenmaal bij het voetbal.

· Wordt nooit boos, de volgende keer beter. Fouten maken bestaat niet.

· Reageer niet op spelregels, laat de kinderen zelf beslissen. Van nature hebben ze geen scheidsrechter nodig en zijn ze eerlijk. Indien nodig reageert de leider achteraf door de speler bij zich te roepen.

· Gun uw kind het kind zijn, want het moet nog zoveel leren. De wedstrijd is al moeilijk genoeg.

Als ons dit samen lukt genieten de kinderen en wij dus ook nog meer van de heerlijke voetbalsport.

Zie ook het artikel van de Limburger (21-05-2013)

In Duitsland is men hier al een paar jaar mee bezig en daar is het een groot succes. Meer dan 1000 teams spelen al volgens deze regels. (Zie www.fairplayliga.de ).

fairplay poster