make responsive website quickly

Stress en referee spelen Haelen parten tegen DESM: 2-2

door Jan Cuijpers
Het blijft een onvoorspelbare competitie, 3B. Nog maar een week geleden zette Alfa Sport Haelen op rozen door twee punten te verspelen bij het veel zwakker geachte Brevendia. Vandaag gooit Haelen de deuren weer open voor de voetballers uit Schinnen door hekkensluiter DESM op een punt te trakteren. Zoeken naar de oorzaken is moeilijk. Het elftal van de vandaag door een communiefeest verhinderde trainer Patrick Wolters speelde donderdagavond de wedstrijd tegen Brevendia koel en zakelijk uit, terwijl vandaag een 2-0 voorsprong nodeloos uit handen wordt gegeven. De rol van de scheidsrechter valt daarbij niet te onderschatten, want in de blessuretijd slaat Laurens van Driel voor iedereen zichtbaar achter zijn geslagen keeper een kopbal van Ken Gommans uit het doel. Het bewijs is een foto van Vic Geerlings, waarop de handsbal duidelijk te zien is. Volgens sommigen was de bal de lijn overigens al gepasseerd. De enige die niets ziet, is de scheidsrechter. Die overigens toch fluit: voor een doelpunt, een penalty? De vraagtekens op en rond het veld zijn groot. Om maar overal vanaf te zijn fluit de leidsman voor het einde van de wedstrijd en besteelt de kampioenskandidaat van twee punten. Niet dat hij alleen de schuldige is, het elftal van Haelen mag zichzelf eens diep in de ogen kijken. Even vanaf het begin. De eerste 45 minuten verzuimt het in het blauwe uittenue spelende elftal te voetballen. Hoewel de opening goed is, want al in de vierde minuut ligt nummer één bijna in het mandje als na een corner een schot van Siem van de lijn wordt gehaald. Maar het slordig spelende Haelen kan daar geen vervolg aan geven. Het duurt minstens een kwartier eer de volgende kans kan worden opgetekend: Ruud Eijkenboom zet met veel gevoel voor, maar Rick van der Linden wordt van scoren afgehouden door een hoog opspringende verdediger. Vanaf dat moment wordt het van kwaad tot erger. Spelers geven uiting aan hun frustratie en de een meent het nog beter te weten dan de ander. Van de soepel draaiende machine van afgelopen donderdag is binnen de kortste keren niets meer over. Toch kan Haelen nog op voorsprong komen, maar doelman Nick van Donschot, de beste man van DESM, pareert een schot van Joep Houben in de korte hoek. En zo’n tien minuten later pakt dezelfde man met een reflex een goed schot van Ruud Eijkenboom. Vlak voor rust krijgt DESM zijn eerste kans. Joey Cuijpers werkt het vlammende schot tot corner. Na de energiedrank in de rust zijn de kopjes wat rustiger. Al in de 47e minuut begint een lange, mooi lopende aanval van achteruit die eindigt bij Joep Houben: 1-0.
Haelen voetbalt na rust een klasse beter en het wachten is op de definitieve nekslag voor de nummer laatst. Dat duurt tot de 70e minuut als Tom Bongaerts met zijn eerste balcontact Siem wegstuurt, die met een zaalvoetbalschool Haelen in veilige haven schiet. Denk tenminste iedereen. Vier minuten later krijgen de Weertenaren een vrije trap vanaf links. Keeper Cuijpers reageert te laat op de bal bij de tweede paal, die voor zijn graaiende handen tot 2-1 wordt gepromoveerd. Haelen lijkt even helemaal de draad kwijt, want drie minuten later wordt er weer een reeks fouten gemaakt: de bal wordt voorin onnodig verspeeld, de pass wordt echter onderschept door Niels Roumen – dit seizoen meer dan eens rots in de branding – die echter te zacht terugspeelt. Ferry Stemkens loopt alleen maar mee met Van Driel – inderdaad dezelfde speler die later als doelman fungeert – en die rondt af: 2-2. Haelen geeft vervolgens vol gas om alsnog de drie punten in de wacht te slepen, maar de keeper, gebrek aan geluk en de scheidsrechter staan een treffer in de weg. Het blijft razend spannend in 3B. Haelen kan zich geen puntverlies meer veroorloven.
Voor Haelen kwamen in actie: Joey Cuijpers, Ken Gommans, Niels Roumen, Tom Vestjens, Ferry Stemkens, Joep Houben (74. geel), Milan Maassen, Siem van Dijck, Rick van der Linden , Mike Jacobs, Ruud Eijkenboom (69. Tom Bongaerts)

desm