make responsive website quickly

Haelen werkt tegen Baexem aan zelfvertrouwen: 0-2

door Jan Cuijpers
Trainer Patrick Wolters stuurt voor de derby tegen Baexem dezelfde elf de wei in als vorige week tegen Alfa Sport.En die maken er tegen Baexem, dat moet vechten voor klassebehoud, een ware thriller van. Op het maanlandschap dat in de gemeente Leudal doorgaat voor een voetbalveld ontspint zich een wedstrijd die met goed voetbal weinig te maken heeft, maar de toeschouwers tot de laatste seconde in het ongewisse laat. Scheidsrechter Straatman heeft zich op deze zonnige lentezondag voorgenomen de wedstrijd vooral niet te laten ontsporen en fluit zeer pietluttig, waardoor beide ploegen niet echt in hun spel komen. Haelen staat verdedigend goed, maar verzuimt in de opbouw te voetballen. De lange ballen van achteruit komen geen enkele keer aan. Baexem speelt zeer compact en slaagt er wel in de bal soms naar een zelfde kleur shirt te spelen. Zonder tot echt uitgespeelde kansen te komen, wordt Baexem in de dertiende minuut voor de eerste keer gevaarlijk als een – waarschijnlijk als voorzet bedoeld – schot door Haelen-doelman Joey Cuijpers onder de lat wordt weg geranseld. Het teken voor Haelen, dat in de beginfase zeer onrustig speelt, om het gaspedaal iets meer in te trappen. Dat leidt in de 30e minuut tot een penalty als oud-Eredivisiespeler Harrie Gommans Ruud Eijkenboom van achteren lijkt neer te halen. Met de nadruk op lijkt. De scheidsrechter aarzelt echter niet en legt de bal op de stip. Bij ontstentenis van de vaste penaltynemer Joep Houben (gepasseerd) zet aanvoerder Rick van der Linden zich achter de bal. Het psychologische spel dat enkele Baexem-spelers met hem speelden, heeft blijkbaar invloed op de schutter, want Van der Linden mikt naast. Maar Rick is en blijft een voorbeeld voor zijn teamgenoten in het veld. Het kopje gaat niet hangen en zo kan het gebeuren dat hij nog geen 120 seconden later met een lobje over keeper Van Bilzen de 0-1 laat aantekenen. Dat overigens na knap voorbereidend werk van Ruud Eijkenboom, die zijn captain met een prachtige boogbal vrij voor de keeper zet. Diezelfde Ruud speelt net voor de rust weer de hoofdrol als hij randje buitenspel – maar de Baexemse grens vlagt niet! – een gekrulde voorzet loslaat op Tom Bongaerts, die bal bij de tweede paal binnenwerkt. “Kat in het bakkie”, denkt heel Haelen, maar de scheidsrechter constateert buitenspel van Bongaerts. En misschien heeft hij wel gelijk. Na de thee plooit Haelen iets verder terug en laat de bal veelal aan Baexem, dat er niet veel raad mee weet. In de 51e minuut geeft Siem van Dijck een geniale pass op Rick van der Linden, maar vrij voor de doelman krijgt de blonde Haelenaar de bal niet onder controle. Zes minuten later heeft Tom Bongaerts alle tijd om de bal voor de goal te leggen, waar twee medespeler vogelvrij op het leer staan te wachten om de wedstrijd te beslissen, maar Tom kiest voor de actie en verspeelt de bal. Diezelfde Tom speelt in de 70ste minuut ongewild de hoofdrol in een klucht voor scheidsrechter en voetballer: Straatman geeft Bongaerts geel wegens spelbederf (hij scoort na het fluitsignaal). Volgens de leidsman is dat het tweede geel, dus rood voor de vleugspeler. Heel Haelen protesteert, want de eerste gele kaart ging naar Ruud Eijkenboom. De toeschouwers in Baexem zijn getuige van een historische gebeurtenis: de scheidsrechter trekt de rode kaart in en Bongaerts mag weer in het veld komen. Hij draagt bij aan een tumultueus einde. Eerst denkt Haelen dat de 0-2 valt als Van Bilzen knap toch nog een kopbal van Ken Gommans voor de lijn weghaalt. In de 91e minuut denkt Baexem aan de gelijkmaker, maar doelman Joey Cuijpers heeft een katachtige reactie in huis op een kopbal in de kruising. Doelman Van Bilzen gaat mee in de aanval bij de hoekschop. In de tegenaanval stelt Siem van Dijck eindelijk orde op zaken door de laatste verdediger te omspelen en de bal in het verlaten doel te deponeren: 0-2.
Voor Haelen kwamen in actie: Joey Cuijpers, Ken Gommans, Niels Roumen, Ferry Stemkens, Roel Geelen, Tom Vestjens, Milan Maassen, Siem van Dijck, Rick van der Linden , Tom Bongaerts (70. Geel; 85. Mike Jacobs), Ruud Eijkenboom (25. Geel; 75. Joep Houben)